top of page
869da6ab-d3e8-426f-9609-01d4e4cbe4f0.png.webp

Metropol

"Metropol är en mäktig resa 500 år framåt i tiden. Se den om du kan! Värd varenda sekund." /Besökare

 

Metropol är en nyskriven dystopi, immersivt scenkonstverk och utställning som handlar om evigt liv, dödslängtan och om sörjbara kontra överflödiga kroppar. Immersiv Sci-fi scenkonst av Svärmen i samarbete med Kroppens hus.

 

En vårkväll 2023 står du någonstans på Södermalm. Du har packat väskan, mobilen är laddad, nedräkningen har börjat. Du är på väg. Kanske blir denna kväll sista kvällen av ditt liv så som du känner till det? Du har blivit antagen som rekryt till Metropol. 

IMG_0933.jpg

Ett teater-lajvish-adventure på vandring genom Stockholm och på plats i Stadsgårdsterminalen. En sci-fi skröna som bit för bit tar över din vardagsverklighet. En scenkonstupplevelse mellan såpopera och grekiskt drama, mellan utopisk dröm och fysisk realitet. 

I ett berättande som rör sig från ljudvandring på stan till immersivt scenkonstverk i Stadsgårdsterminalen, tar du dig genom inglasade trapphus och hemliga undersökningsrum, in i Metropol, och lär känna dess invånare, dess möjligheter och dess problem. Scenkonstplattformen Svärmen skapar tillsammans med Kroppens hus och Kollektivet Livet/Stadsgårdsterminalen ett mustigt, absurt, platsspecifikt scenkonstverk.

IMG_0933.jpg
IMG_0930.jpg

Terminalen är utvärderingscentralen och slussen in till drömsamhället Metropol. Här jobbar guiderna: Evita, Bastian, John och Nelly som möter potentiella nya medborgare och lotsar dessa genom utvärderingsprocessen. Stämningen är fylld av förväntan och nerver inför mötet av dagens grupp av nya rekryter.

I Metropol lever man för evigt i en tillvaro av nöjen och lustar. Barnafödande är förbjudet pga risk för överbefolkning. Men bakom fasaden har den svarta marknaden för köp av olagliga biologiska barn blivit allt mer lukrativ. Befolkningen i Metropol har dessutom på ett mystiskt sätt börjat decimeras. Vilka är de där smutsiga personerna som allt oftare syns till vid ingångarna till bortglömda byggnader och övergivna tunnelbaneperronger? En av dem är Assandra, en förrymd organdonator-klon som letar efter sitt försvunna barn.

Manus & regi: Joséphine Wistedt

Medverkande: Rickard Hasslinger, Victor Ström, Ana Stanišić, Bianca Cruzeiro.
Scenografi & Utställning: Fanny Senocq, Alice Bulukin, Tilde Hansen
Kostym & Mask: Carolina Alvear Bello
Ljusdesign: Lina Benneth & William Wenner
Dramaturg: Jonas Bernander
Projektledare: Fredrik Lundqvist
Ljuddesign: Fredrik Lundqvist
Inspelningstekniker och arr reklamjingle:

Nils Kakosesos 
AI Digital art: Fredrik Emanuel Sjölund, Plux Stahre
Föreställningsbilder: Lanna Olsson
Föreställningsvärdar: Tilde Hansen, Johanna Burman, Clara Bohman, Vendela Ericsson Damm, Majolie Blanco 
Medverkande röster:

Cilla Thorell - Estrid

Batoul Moravejzadeh- Anouk

Victor Ström - Andningscoach

Ylva Fahlström Myrman - Reklamsång och röst
Joséphine Wistedt - Metropols guideröst
Medverkande i video:

Ru Huss Granberg

Sem Huss Granberg 

Edgar Krogh Hasslinger

Saskia Wistedt Lundqvist 

- Syntetbarn

Nils Granberg - Barnutvecklare
Producenter: Jens Choong, Alice Bulukin

 

Med stöd av Region Stockholm, Stockholms stad & Kulturrådet

_DSF3066_edited.png
Bilder och recensioner

”Paketeringen är otroligt välgjord. Ingenting har lämnats åt slumpen och de många detaljerna som Stadsgårdsterminalen har inretts med gör det till en helhetsupplevelse.”/.../”Dramaturgin och hur vi som publik…förlåt rekryter…både blir direkt tilltalade och dras med i fiktionen och en stund senare blir som osynliga vittnen till hemliga konversationer.”/.../”Det är befriande att uppleva scenkonst som tar över en specifik plats och omvandlar den till en upplevelse som får ta tid. Så jag rekommenderar verkligen att ta med din allra bästa genuppsättning till "Metropol" och få chansen till ett evigt liv!” Scenkonstguiden

”Allra underbarast är Metropol när de fyra skådespelarna faller ur sina perfekta scenpersonligheter och ramlar in i dans, när fasaderna spricker och kropparna talar. Då träder de fram helt och hållet, knäppa och oemotståndliga./…/Det är ändå att vara med om något, att besöka Metropol.” SvD

bottom of page